Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Psykisk funktionsvariation

Du som har en psykisk funktionsnedsättning och behöver stöd i det egna hemmet kan ansöka om boendestöd. Boendestödet ger dig stöd i din dagliga livsföring. Du kan exempelvis få stöd med att planera, strukturera och få handledning för att din vardag ska fungera.

Boendestöd

Boendestödet kan ge dig stöd och hjälp i din vardag i och utanför bostaden så att du får möjlighet att leva ett så aktivt, meningsfullt och självständigt liv som möjligt.

Boendestöd beviljas enligt socialtjänstlagen och riktar sig i regel till vuxna personer i åldern 19-65 år. Ansökan eller förfrågningar om boendestöd gör du genom att fylla i och skicka in formuläret här på sidan.

Målgrupp för boendestöd i Leksands kommun:

  • Personer med psykisk funktionsnedsättning
  • Personer med samsjuklighetsproblematik
  • Personer som tillhör LSS personkrets (Lagen om stöd och service)
  • Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Stöd utifrån behov och önskemål

Stödet kan ges som instruktioner, vägledning, motivering och aktivering för att engagera, uppmuntra och motivera dig till delaktighet och ansvarstagande. Stödet ska utformas utifrån dina behov och önskemål.

Boendestödet kan vara ett praktiskt stöd för att ge dig hjälp med till exempel städ, inköp, matlagning, tvätt, klädvård och hygien samt praktiskt stöd med enklare myndighetskontakter.

Det kan också vara ett pedagogiskt stöd för att strukturera din vardag, hitta rutiner samt förenkla, tydliggöra, planera och träna vardagliga sysslor tillsammans med dig.

Boendestöd kan också ges i form av socialt stöd för att ge dig möjlighet att vara med i ett socialt sammanhang, för besök och deltagande i arbete/sysselsättning eller annan delaktighet för att bryta isolering.

I boendestöd ingår inte stöd och hjälp för att hantera ekonomiska frågor eller att arbeta med någon form av terapeutisk samtalsbehandling till exempel samtalsterapi.

Ansökan eller förfrågningar

Ansökan eller förfrågningar till biståndshandläggare om boendestöd eller annat stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning kan göras via kundtjänst 0247-80 000.

Socialpsykiatrins dagverksamhet, “Möjligheternas mötesplats”

Möjligheternas mötesplats är en öppen verksamhet som vänder sig till dig som har en psykisk funktionsnedsättning, eller mår dåligt av att vara ensam och har ett behov av att komma ut och träffa andra.

Du kan komma för en pratstund och en fika till självkostnadspris eller delta i aktiviteter. Det finns bland annat möjlighet att laga mat tillsammans, lyssna på musik, pyssla, handarbeta och spela sällskapsspel.

Öppettider

Måndag-torsdag: 9.00-15.00
Fredagar: 9.00-12.00

Lokal

Möjligheternas mötesplats har sin lokal på Norsgatan 8 i Leksand.

Kontakt med dagverksamhetens personal kan tas via kommunens kundtjänst 0247- 80 000.

Sidan uppdaterad: