Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Leksands kulturhus museum

I museet i Leksands kulturhus finns världens tredje största samling av dalmålningar och en dräktutställning som visar något av det finaste inom svensk textilkonst. I stora utställningshallen visas tillfälliga utställningar inom konst och kulturhistoria.

Detaljbild från permanenta utställningen i Leksands kulturhus museum.

Öppettider och hitta hit

 • Tisdag: 12.00-15.00
 • Onsdag: 12.00-15.00
 • Torsdag: 14.00-17.00
 • Fredag: 12.00-15.00
 • Lördag: 11.00-14.00
 • Måndag och söndag stängt
 • Handikapparkering finns
 • Hiss finns
 • Handikapptoalett finns
 • Hörslinga finns
 • Hund i tjänst är välkommen (till exempel ledarhund eller assistanshund).
Utställning med dalmåleri på Leksands kulturhus

Dalmåleriutställning

Dalmålningarna har en särställning inom den svenska folkkonsten. Eran för dalmåleri, som pågick från slutet av 1700-talet till mitten av 1800-talet, hade som huvudområden Leksand och Rättvik. Leksands kulturhus samling är den tredje största samlingen i världen.

Dalarnas museum utarbetade på 1970-talet ett program kallat ”det decentraliserade museet”, i vilket länets kommuner gavs ett kulturellt ansvarsområde. På grund av sin omfattande samling tilldelades Leksand området dalmålningar. Leksands kulturhus logotype, en stiliserad kurbits, anspelar just på kommunens länsansvar för dalmåleriet.

Dräktutställningen

Knappast något i kulturhuset väcker så stort intresse som den permanenta dräktutställningen. Siljansområdet, och framförallt Leksand, är den del av Sverige där sockendräkten i vardag och fest levt kvar längst. Halsklädet med svartsticksbroderi och de svartvita vävda banden anses som något av det finaste inom svensk textilkonst. De komplicerade mönstren, vävda av utomordentligt tunn tråd, har åtminstone sedan 1200-talet vuxit fram under bondkvinnornas händer.

Det textila materialet i samlingen är omfattande och av mycket hög kvalité. Själva exponeringen i den fasta avdelningen ger oss känslan av att besöka ett ”smyckeskrin”.

Museibutik och bildkafé

I museibutiken finns bland annat litteratur med lokal anknytning och vykort med motiv från vårt bildarkiv.

I bildkaféet kan du ta en enkel fika och njuta av bilder från gamla tiders Leksand. Här visas olika fotoutställningar med bilder från bildarkivet.

Vägskäl

Sedan 1997 pågår ett internationellt projekt, Vägskäl, i Leksand. Vägskäl är en mötesplats för konstskapare från olika delar av världen med utställningar, workshops, bok- och film produktion, föredrag, film och musik.

Projektets syfte är att exponera olikartade nya konstriktningar, lokalt och internationellt, och att bygga broar mellan olika traditioner och låta olika genrer berika varandra.

Kontakta oss

Telefon: 0247-802 45

Sidan uppdaterad: