Upptäck naturen i Leksand
I Leksand finns mängder av spännande områden och värdefull natur att upptäcka. En stor naturupplevelse kan finnas runt husknuten eller långt bort i skogen.
Naturkartan
Vi har samlat all information om vandringsleder, cykelleder, skidspår, naturreservat och andra spännande natur- och kulturmiljöer i Naturkartan.
För att få kartan i fullstor skärm klickar du på symbolen med pilar längst upp i högra hörnet. Där kan du sedan välja vilken kategori du är intresserad av, till exempel vandringsleder, cykling, utsiktsplatser eller skidspår.
- I nedre högra hörnet kan du zooma in eller ut ur kartan.
- För att få kartan i fullstor skärm klickar du på symbolen med pilar längst upp i högra hörnet.
- När du öppnar kartan i fullstor skärm får du också tillgång till fler funktioner.
- Pilen till vänster kan du klicka på för att få fram menyn för att till exempel skriva in sökord.
- Längst upp i kartan finns olika kategorier där du kan välja vad du vill ska visas i kartan, som till exempel vandringsleder eller cykling.
Utsikt från Skebergsklitten.
Vandringsleder
I Leksand är förutsättningar goda för vandring. De flesta leder följer gamla fäbodstigar, som har trampats upp av både folk och fä på väg till och från fäbodarna. Andra leder kan vara anlagda grusleder som Limsjön runt eller Se människan-stigen. Många av lederna förvaltas av kommunen och i övrigt förvaltas lederna av föreningar eller andra ideella krafter.
Märkning och svårighetsgrad
Det pågår ett arbete med att standardisera märkning/skyltning , svårighetsgradering och klassificering av leder. Leksands kommun anpassar efter hand lederna till detta. De allra flesta vandringslederna ute i skogen som finns med på vandringskartan, är märkta med orange färg och vägvisningsskyltarna är av trä. När det gäller mer tätortsnära anlagda leder är det främst skyltat. Vi har försökt bedöma svårighet efter samma färgskala som man använder i skidbackar där svart är svår, röd medelsvår, blå passar för de flesta och grön är lätt. I våra trakter är de flesta lederna blå.
Vandringskarta
Vandringskartan finns att köpa på bokhandeln. Kartan kan med fördel kompletteras med andra mer detaljerade kartor. Till några utvalda rundturer finns särskilda kartor med information.
Fäbodar
Många av våra vandringsleder följer gamla fäbodstigar. Det har funnits ett stort antal fäbodar i Leksand och idag finns de kvar i olika skick. Från levande fäbodar med djur och välhållna stugor till platser där endast stenrösen i den höga granskogen skvallrar om tider som varit. Där var det länge sedan röklukt och klapper av djurhovar kunde upplevas och naturen tar tillbaka.
I Skallskog är fäbodbruket levande med kor som går fritt på skogen och betar, mjölken blir till ost och smör - så som det fungerade förr. Fäbodrundan är en led som utgår från Skallskog. Det kanske största fäbodstället i Leksand, Ljusbodarna, hålls öppet av nötkreatur som inhägnade betar gamla åkrar och ängar. I Ljusbodarna finns även möjlighet att rasta och övernatta i en gammal fäbodstuga som ägs av kommunen. Ljusbodarnas fäbodlag förvaltar gården. Flera vandringsleder passerar Ljusbodarna t ex Romboleden.
I Böle äger kommunen en annan fäbodgård som är öppen för rast och övernattning. Intill gården och i vida hagar bort mot Fallsbjörken betar nötkreatur och hästar. Hela 70 hektar stort är det unika naturbetesområdet som till största del är gammal åker och äng. Här kan man få en hint om det öppna landskap som var i våra trakter för 150 år sedan. Siljansleden går genom Böle.
Kulturmiljöer i Leksands kommun
I vårt kulturmiljöprogram kan du läsa mer om kulturhistoriskt värdefulla byggnader och områden i Leksands kommun.
Sidan uppdaterad: